Товариство відродження польської культури імені Юліуша Словацького в Кременці вирішило цього року провести декламаторський конкурс, присвячений поезії свого патрона, щоби відзначити 30-ту річницю діяльності організації.

Ми повернулися до тривалої традиції конкурсу «Вогнистий ангел Волині». Вперше його провели в 1996 р. з ініціативи Івони Трояновської, вчительки польської мови, скерованої до Кременця Центром розвитку польської освіти за кордоном (пол. ORPEG). Колись цей конкурс був дуже масштабним, до Кременця приїжджали декламатори зі всієї України, а у 2009 р. навіть із Польщі.

У цей рік, рік пандемії, організатори – Товариство відродження польської культури на чолі з головою Мар’яном Канею та вчителькою, скерованою ORPEG до Кременця, Боженою Пайонк – оголосили конкурс, розраховуючи на максимум 20 учасників. На наше величезне здивування на адресу організаторів надійшло 60 відеозаписів декламацій від учасників із великих міст, як-то Луцьк, Рівне, Тернопіль, Ковель, а також із багатьох менших міст і сіл, як-от Нововолинськ, Любомль, Торчин, Любешів, Лище, Локачі, Куснища та інші.

Велика зацікавленість конкурсом свідчить про те, що всі, вчителі польської мови, учні та їхні батьки, директори шкіл, у яких вивчають польську мову, а також організатори, засумували за мистецькими імпрезами. Нам необхідні нагоди для зустрічей, на яких ми могли би взаємно обмінюватися переживаннями та враженнями. Нам не вистачає взаємних контактів і можливості представити результати своєї діяльності, пов’язаної з польським словом, яке міститься, зокрема, в поезії нашого великого романтика.

У назві конкурсу є слово «ангел», тобто неземне створіння. Воно супроводжувало Юліуша Словацького впродовж усього життя. Це був ангел свободи, ангел любові, ангел надії, а також ангел-хранитель. Літературні критики називали Юліуша Словацького ангелом поезії. Із його віршів вимальовується образ поета, який зазнав у своєму житті любові, туги, самотності, страждань, але й турботи про долю Батьківщини, протесту й непогодження з боягузтвом і байдужістю співвітчизників.

Наші цьогорічні декламатори обрали різні вірші. Найпопулярнішими були твори «Якщо колись у цьому моєму краю…» та «В альбомі Зофії Бобрувни». Також ми почули на записах «Гімн», «Розлуку», «Хмари», «Заповіт мій», «До матері» і фрагмент поеми «Батько зачумлених». Шкода, що ми не змогли зустрітися з молодими декламаторами наживо, але маємо надію, що це станеться – на радість любителів поезії та їхніх учителів.

До складу журі конкурсу ввійшли вчителі, скеровані в Україну організацією ORPEG, Марія Мусял, Пьотр Ковалік і Тереза Шефлер, а також Ядвіга Гуславська – співзасновниця Товариства відродження польської культури імені Юліуша Словацького в Кременці. Перед ними постало непросте завдання – вислухати та оцінити 60 відеовиступів декламаторів.

Ось результати конкурсу. В категорії молодших учнів І місце зайняли Максим Стаховський із Заборолі Волинської області та Аристарх Дзюма з Кременця, ІІ місце – Діана Собчук із Кременця та Анна Ліснічук із Рокитниці Волинської області, ІІІ місце – Назар Ібулаєв із Рівного.

У категорії старших учнів на І місці опинилися Вікторія Пілат із Тернополя та Іван Вербовецький із Тарасового Волинської області, на ІІ місці – Яна Ширма з Кременця, на ІІІ місці – Софія Веремійчик із Любешева Волинської області та Віталій Ящук із Локач тієї ж області.

Журі відзначило теж наймолодшу учасницю конкурсу – 8-річну Юліану Петрук із Ковеля.

З організаційних і пандемічних міркувань дипломи для лауреатів і всіх учасників конкурсу, а також призи для переможців товариство надішле згодом.

Божена ПАЙОНК і Тереза ШЕФЛЕР,
учительки польської мови, скеровані до Кременця організацією ORPEG
Фото надали авторки

Джерело: Монітор Волинський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

  • Polski
  • Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: