🎅 6 грудня в Польщі святкують День св. Миколая. Св. Миколай непомітно з’являється у ніч з 5 на 6 грудня і залишає під подушкою подарунки, солодощі та фрукти.
Ми асоціюємо образ св. Миколая з червоним вбранням і капелюхом, а також із тим, що він летить з подарунками на величезних санях, запряжених північними оленями. Ми знаємо це зображення із реклами. Яка ж справжня історія св. Миколая? Ким він був насправді?
Отже… Миколай, пізніше Мирійський єпископ, народився у Патарі на території нинішньої Туреччини близько 270 року нашої ери. Змалку був дуже набожним і охоче допомагав бідним. Одна з легенд говорить, що житель Патари збіднів і вирішив продати трьох своїх дочок. Коли єпископ дізнався про це, він вночі кинув йому у комин три мішки грошей. Вони впали у панчохи та взуття, які дочки залишили сушитися біля каміну. Тому в країнах, де були поширені каміни, було прийнято виставляти взуття або шкарпетки для подарунків. Там, де не використовувалися каміни, св. Миколай тихо підкладав подарунки під подушку сплячої дитини. Коли Миколай став єпископом, він прославився серед вірних як благодійник і ревний священик. Ці та багато інших чудових історій про життя Мирійського єпископа сприяли його беатифікації та прославили Миколая назавжди як заступника бідних і нужденних. Святий Миколай помер 6 грудня між 345 та 352 роками у віці близько 70 років.
Популяризацією образу Св. Миколая ми завдячуємо голландцям. Св. Миколай був покровителем Амстердаму і там його особливо шанували. Він був зображений у вигляді старого чоловіка в одязі єпископа, який їздить верхи на ослі. У Нідерландах записи про святкування 6 грудня датуються 14 століттям. Цього дня учні та учасники церковного хору отримували кишенькові гроші та мали вихідний. У Польщі вперше День Св. Миколая відзначили 6 грудня 1804 року. Подарунки того часу були скромнішими, ніж сьогодні. Чемні діти отримували яблука, позолочені горіхи, пряники та дерев’яні хрестики.
Пам’ятаймо, що кожний може стати святим Миколаєм і викликати усмішку на обличчях дітей чи дорослих. Щоб ним стати, нам навіть не потрібен червоний капелюх 😉

Джерело: Konsulat Generalny RP we Lwowie / Генеральне Консульство РП у Львові

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

  • Polski
  • Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: