Жирний, тлустий, масний четвер – останній четвер перед Великим Постом. Це найсолодший день у році для поляків 🍩. Пампухи популярні не тільки у Польщі, вони є традиційними на столах багатьох країн, зокрема, Італії, Нідерландів, України. Проте, тільки у Польщі та католицькій частині Німеччини є традиція об’їдатися ними перед Великим Постом.

Масний четвер пов’язують з язичництвом, тоді в кінці зими прощалися із нею і зустрічали весну 🌱

З прийняттям християнства у Польщі, жирний четвер почали пов’язувати саме з тією традицією, яку ми знаємо сьогодні. Зокрема, розповідали, що перед Великим Постом потрібно було виїсти вдома все м’ясне, жирне і солодке (хто зна, можливо від цього і походить слово «карнавал» (carne — м’ясо + levare — прощавай), «прощання з м’ясом»). Пампухи з різною начинкою ідеально для цього підходили. З того часу і залишилася традиція об’їдання цими смаколиками перед постом.

У Польщі є багато приказок, пов’язаних з пампухами та їхнім святом. Наприклад, кажуть, що треба їсти пампухи, інакше у коморі буде порожньо, а урожай взагалі з’їдять миші.

Поляки обов’язково купують кілька смаколиків, оскільки вірять, що треба пригостити ними близьких. Крім того, коли хтось пропонує з’їсти пампух у цей день, то відмовлятися не можна. Кажуть, якщо не з’їсти 🍩, то не щаститиме цілий рік.

Смачного Жирного четверга!

Джерело: Генеральне Консульство РП у Львові

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

  • Polski
  • Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: