
Жирний, тлустий, масний четвер – останній четвер перед Великим Постом. Це найсолодший день у році для поляків . Пампухи популярні не тільки у Польщі, вони є традиційними на столах багатьох країн, зокрема, Італії, Нідерландів, України. Проте, тільки у Польщі та католицькій частині Німеччини є традиція об’їдатися ними перед Великим Постом.
Масний четвер пов’язують з язичництвом, тоді в кінці зими прощалися із нею і зустрічали весну
З прийняттям християнства у Польщі, жирний четвер почали пов’язувати саме з тією традицією, яку ми знаємо сьогодні. Зокрема, розповідали, що перед Великим Постом потрібно було виїсти вдома все м’ясне, жирне і солодке (хто зна, можливо від цього і походить слово «карнавал» (carne — м’ясо + levare — прощавай), «прощання з м’ясом»). Пампухи з різною начинкою ідеально для цього підходили. З того часу і залишилася традиція об’їдання цими смаколиками перед постом.
У Польщі є багато приказок, пов’язаних з пампухами та їхнім святом. Наприклад, кажуть, що треба їсти пампухи, інакше у коморі буде порожньо, а урожай взагалі з’їдять миші.
Поляки обов’язково купують кілька смаколиків, оскільки вірять, що треба пригостити ними близьких. Крім того, коли хтось пропонує з’їсти пампух у цей день, то відмовлятися не можна. Кажуть, якщо не з’їсти , то не щаститиме цілий рік.
Смачного Жирного четверга!
Джерело: Генеральне Консульство РП у Львові