Шановні співвітчизники, пані та панове!
Ми живемо в небезпечні часи. За нашим східним кордоном йде повномасштабна війна. Такого в Європі не було з часів Другої світової війни. Жорстока російська агресія проти незалежної і демократичної України принесла смерть, біль і страждання. Це війна, якій не видно кінця.

Ми в Польщі, як ніхто інший у світі, щодня на власні очі бачимо величезність людських трагедій, зустрічаємо матерів і дітей, які шукають у нас притулку, рятуючись від кошмару війни. Вони наші гості.

Наслідки цієї варварської агресії торкаються і нашої країни, Польщі. Енергетична криза, зростання цін, уповільнення економіки, невпевненість у завтрашньому дні. Треба прямо сказати: у всьому винна імперська політика путінської Росії!

На жаль, наслідки цієї війни в наступному році раптово не зникнуть. З ними ще доведеться змагатися.

Але, незважаючи на цю невизначеність, незважаючи на ці численні виклики та проблеми, як поляки, ми відкрили свої серця та домівки для потребуючих сусідів. Ми не дали себе розділити, не піддалися на російську пропаганду та дезінформацію.

Це феномен, про який говорить весь світ, ставлення, яким ми можемо пишатися. Ми всі блискуче склали іспит на людяність, солідарність і патріотизм у 2022 році.

Хочу ще раз подякувати від усієї душі!

Пані та панове,
Балотуючись на переобрання, я зобов’язався бути президентом польських справ, і цим керуюся щодня. Сьогодні абсолютно найважливішим польським питанням є безпека. Безпека Польщі, безпека польських жінок і чоловіків.

І я всіма силами хотів вас запевнити, що Польща в безпеці!

Я зроблю все, щоб посилити цю безпеку в розпочинаючомуся 2023 року. Військова безпека – звідси безпрецедентне збільшення витрат на розвиток і модернізацію нашої армії, звідси величезні закупівлі – внутрішня безпека і безпека наших кордонів.

Сьогодні всі погоджуються з нами, що прелюдією до російської агресії проти України стала гібридна атака на кордон Польщі з території Білорусі. Це була перевірка нашої рішучості, перевірка того, чи ми готові. Як країна, ми зробили це ідеально. Найбільшої поваги за це заслуговують наші військові служби: прикордонна охорона, поліція, пожежна охорона, а також військові.

Однак не менш важливими є безпека енергетична, здоров’я та економічна безпека польських родин. Ці справи будуть надзвичайно важливими в наступному році. Тим більше, що це буде виборчий рік, який, як відомо, несе ще більше політичних суперечок та емоцій.

Тому я вже зараз звертаюся до всього політичного класу: питання безпеки поляків мають виходити за межі політичних поділів! Їх треба виключити з партійної суперечки! Як і в минулому, вступ Польщі до НАТО та Європейського Союзу був спільною метою, яка переважала розбіжності.

Хочу ще раз підкреслити: присутність Польщі в Північноатлантичному альянсі та в Європейському Союзі є сенсом існування Польщі. Членство в НАТО і союз із США – це наша військова безпека. А членство в Європейському Союзі означає нашу економічну безпеку та можливості розвитку. І цей розвиток після пандемії та наслідків війни нам дуже-дуже потрібен.

Тому я був і залишаюся прихильником розумного компромісу з Єврокомісією. Польща і поляки заслуговують на кошти з фонду відбудови. Ми маємо на них право. Тому в лютому, напередодні початку війни, я запропонував компроміс.

Припинення цієї суперечки в інтересах як Польщі, так і Європейського Союзу як спільноти. Бо в цей важкий час найважливішим має бути єдність. Але це має бути мудрий і справедливий компроміс, який не порушує положень Конституції та гарантує правову безпеку поляків. Це принципово для мене.

Шановні співвітчизники,
Ми, поляки, в Європі вже більше 1000 років. У нас велика історія, якою ми можемо пишатися. І попереду у нас велике майбутнє. На початку 2023 року ми можемо досягти успіху як держава і як суспільство. Але ми повинні разом співпрацювати.

Тому я бажаю вам, щоб ми змогли піднятися над тим, що нас відрізняє, і шукати те, що нас об’єднує. Щоб, незважаючи на наші погляди чи переконання, ми могли по-доброму розмовляти один з одним і щоб завжди могли подати один одному руку для згоди.

Щасливого Нового року!

Офіціальний канал YouTube Прездента Польщі Анджея Дуди

Джерело: YouTube Президента РП Анджея Дуди
Переклад: Олександр Ібулаєв

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

  • Polski
  • Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: